Fotocredit:

Biden vil stoppe oljeborring i nord, regjeringen vil fortsette å ta ut olje

Joe Biden som USAs påtroppende president vil ha et midlertidig forbud mot oljeboring i Arktis. Regjerningen svarer at det kommer til å være oljeaktivitet i Barentshavet i mange år fremover.

Store deler av Arktis består ut av såbare naturområder. En rekke fagfolk mener disse må vernes fra oljeleting. Og om vi skal nå målene i Parisavtalen, er det ikke rom for så mye mer olje og gass enn det verden allerede har tatt opp av jorda.

Det hadde vært veldig pinlig hvis det er Norge som setter seg på bakbeina og fortsetter å ville tjene kortsiktige penger på oljevirksomhet i de sårbare naturområdene i Arktis, mens den amerikanske presidenten måtte tvinge oss i kne. Det verste som kan skje er at Norge mobiliserer så sterkt her at det ikke blir et moratorium som Biden ønsker seg. Det ville vært veldig trist for klima og artsmangfoldet i havet, sier Une.

Statssekretær Tony Christian Tiller (H) i Olje- og energidepartementet sier at norsk politikk for Barentshavet ligger fast uavhengig av Bidens utspill. Han sier også at det er for tidlig å si hva som blir Biden-administrasjonens politikk på dette området, basert på ett utspill.

Det synliggjør regjeringens dobbeltmoral der Norge ønsker å vise seg frem som en miljønasjon, men som ikke ønsker å ta sitt bidrag. Det viser en grådighet og hensynsløshet der økonomisk vekst kommer foran uttak av naturressurser som er skadelig for klimaet.

8. desember 2020