Fotocredit: Geir Dokken

MDG ber om mobilfri barne- og ungdomsskole

I et leserinnlegg i Smaalenes Avis ber vår andrekandidat Ada Nicolaisen Nyrud om å gjøre et forsøk med mobilfri grunnskole, til det beste for de unges psykiske helse. Hun skriver:

«50 % av oss bruker telefonen mer enn seks timer daglig, og veldig mange barn og unge bruker denne tiden på sosiale medier, som for eksempel Instagram, Facebook og Snapchat. Studier viser at det er en tydelig sammenheng mellom hvor mye tid vi bruker på sosiale medier og vår psykiske helse. Økt bruk av sosiale medier øker forekomsten av bl.a. ensomhet, lav selvfølelse og symptomer på depresjon og angst. Derimot fører direkte kontakt med andre mennesker til mindre bekymring og ensomhet, og vi føler oss bedre.

Sosiale medier er spesiallaget for å gjøre oss avhengige, det er som et digitalt dop. Når mobilbruk og sosiale medier er så avhengighetsskapende, sier det seg selv at det blir en umulig oppgave for lærerne å konkurrere om oppmerksomheten i klasserommet. Selv om ikke mobilen er fysisk til stede i hendene til elevene i undervisningen, vil den kunne være en mental forstyrrelse i sekken som stjeler oppmerksomhet og energi som skulle vært brukt på faglig læring.

For at skolen skal være et helsefremmende sted å være, vil MDG fjerne elementer som er skadelige for helsa og tilføre mer av det som er bra for oss. Mobilen må ut, til fordel for mer mellommenneskelig kontakt. Undervisningen må preges av full fysisk og psykisk tilstedeværelse fra elevene. I pausene skal det være rom for å få kontakt med andre mennesker – ansikt til ansikt, eller ha mulighet til å hvile, på ordentlig.»

Er du enig? Da kan du stemme MDG i lokalvalget mellom 10. august og 11. september.

11. august 2023